Monday, April 18, 2011

Moving on

3 pagi. Dunia sekeliling rasa sunyi dan sepi. Aku baru selesai buat kad
jemputan untuk konsulat dan kedutaan ke program palestin di Hannover.

Pernahkah anda terfikir tentang hakikat kehidupan kita di dunia ni? Dunia
kita di bumi ni sangat sementara dan cuma tempat yang disediakan oleh
Allah untuk uji dan menilai kita semua. Macam di sekolah dulu..
Cikgu buat ujian untuk menilai prestasi pelajar-pelajar..
Lepas ni kita akan dibahagikan Allah mengikut kejayaan kita
dalam ujian yang Allah sediakan ni..

Nak tak nak, kita semua akan tetap mati dan tinggalkan dunia ni.
Samada melalui kemalangan, penyakit, ataupun hari kiamat.
Nanti kita akan disoal dan dipertanggungjawabkan untuk setiap detik
dan inci apa yang kita buat di dunia ni. Tolong? Takde.. Memang takde
siapa-siapa akan tolong.. Nanti masa berdepan dengan Allah, takde
siapa yang akan selamatkan kita melainkan amalan-amalan kita sendiri..

Allah sendiri dah cakap dalam al-Quran, lepas mati nanti kita akan minta
peluang daripada Allah untuk kembali ke dunia untuk kali kedua
dan menebus kembali kesilapan yang lepas.. Tapi memang tiada
peluang kedua.. Sekarang la peluang kita yang sangat berharga..
Setiap saat sebelum ajal..

Pertama sekali aku ingatkan diri sendiri bahawa apa saja yg berlaku kat
dunia ni adalah susunan Allah untuk kita.. Semua benda adalah ujian
dan kita semua hanyalah peserta.. Nanti samada syurga atau neraka je
yg menunggu kita.. Nak syurga? Usahalah untuk syurga..
Tak nak usaha? Nerakalah jawapannya, tiada pertengahan..
Sementara sempat, semoga Allah beri kita peluang untuk hargai sisa
hidup kita yang masih ada mencari keredhaan Allah dan pohon
keampunan untuk dosa2 yg lepas..

Dunia dah sangat tenat.. Malah janji-janji Allah dan hadis-hadis
Rasulullah mengenai umat akhir zaman dan kedatangan hari
kiamat pun dah sangat jelas dengan keadaan kita sekarang.. Mari
sama-sama kita bangun dari mimpi, pegang tangan-tangan
orang-orang yang tersayang dan sama-sama
bergerak ke syurga..

Syaitan tak berhenti menarik kita ke neraka sejak zaman nabi Adam
hingga kiamat.. Sebab tu kita pun tak boleh berhenti cuba tarik dan
selamatkan semua orang ke syurga.. Mudahkan urusan kami ya Allah..

Ni post terakhir aku untuk blog kuihkuih ni.. Aku mohon doa semua
orang doakan kejayaan aku dunia akhirat.. Aku harap aku mampu..

Wassalam..

Thursday, April 14, 2011

Voodoo

"How did you get those values? I didn't get it from the formula.."
tanya saya kepada rakan sekumpulan dalam makmal
dalam bahasa German.

"I don't know.. Use the formula and just add some voodoos..
We are genius people.."
jawabnya dengan konfiden.

LOL

..............................................................................................................................................

1) Tadi ada lab session untuk subjek MST (Mess- und Sensortechnik).
Lab untuk MST tak berat sangat sebab tak perlu hantar report, semuanya
buat dan habis dalam lab je. Alhamdulillah kawan-kawan satu kumpulan
semua cepat tangkap, kejap je diorang buat. Saya macam biasa ikut jela kan.
Cuma part last semua orang tak tau, jadi kami buat jawapan sendiri. Dah
la tunjuk dekat Prof betul pulak tu. Kawan saya kata dia guna voodoo
dia buat jawapan tu. Tapi last sekali Prof tu tunjuk jugak jawapan
yang sebenar.

2) Tadi ada test vocabulary jugak untuk English. Mula-mula saya pelik,
aik kenapa ada yang macam tak penah baca ni? Semalam rasa macam
dah baca semua. Rupa-rupanya ada list vocabulary yang saya lupa
nak download. Huhu. Tadi kami belajar tentang alat-alat
pertukangan dalam English.

3) Semalam buat lab session untuk Schweisstechnik. Lab untuk
Schweisstechnik pun tak perlu hantar report. Tapi kena baca dan buat
persediaan dulu sebelum datang ke lab. Huii baca satu malam pun
ada jugak yang tak boleh jawab dia tanya. Hand welding adalah proses
dalam industri yang agak tradisional. Kenapa? Sebab proses ni manual,
jadi kena buat pakai tangan manusia. Robot pun boleh buat welding, tapi
ada kes-kes tertentu yang tetap perlukan khidmat manusia.

Nilai voltan dan arus masa welding

4) Batuk saya masih belum reda. Tambah-tambah masa tengah
malam. Makin menjadi-jadi. Sampai pukul 3 4 pagi baru boleh
tidur. Hari ni pulak kepala berdenyut-denyut, badan pun seram sejuk.
Lepas tidur okay sikit. Saya teringat dulu masa kat Malaysia, mama
selalu batuk malam-malam. Patut la mama selalu tak tidur. Susah
sebenarnya nak tidur kalau batuk ni.

5) Iphone 3G saya masih tersimpan dalam laci. Dulu ada rasa nak jual,
kawan pun ada yang nak beli, tapi tak jadi beli. Mungkin tak jadi jual dah
kot, sayang jugak rasa. Sekarang dah guna balik untuk no lagi satu.
Tadi baru downgrade firmware iphone 3G ni dari IOS 4.0.1 ke IOS 3.1.3.
Kenapa? Haa kalau nak tau firmware untuk iphone sentiasa meningkat
dari masa ke semasa. IOS 4 ke atas sebenarnya untuk iphone 4 yang lebih
canggih, jadi kalau guna dekat iphone 3G akan buatkan dia jadi lambat.
Kalau guna IOS 3 untuk iphone 3G, maka sesuai la kan dengan
kemampuan dia. Kalau anda guna iphone/ipod mesti tahu tentang
firmware ni. Tapi senang je nak tahu kalau ada firmware baru, sebab
kalau ada je mesti dia akan bagitau masa cucuk kat komputer.

Kawan lama.. kini kembali berkhidmat..

6) Minggu lepas saya ada update firmware untuk iphone 4 kepada yang
paling terbaru iaitu IOS 4.3.1. Rasanya takde benda baru sangat pun
dalam firmware baru ni. Kontrak tinggal lagi setahun. Lagi
9 bulan kena ingat untuk berhentikan kontrak dah. Kalau tak nanti jadi
macam tahun lepas lagi, tiba-tiba je dia sambung lagi kontrak sendiri
sebab tak batalkan. Orang mana ada duit.

Theme ni nama dia Glasklart HD

Tuesday, April 12, 2011

Cover

It's so hard to say goodbye
(terima kasih kepada Aniboom.com untuk animasi yang comel)

Diari Minggu Ini

Selamat petang semua walaupun dah malam. Kalau selamat malam macam
dah nak tidur pulak kan. Kalau saya dah tidur cemana boleh tulis
blog pulak kan? Ok tak lawak.

1) Sejak minggu lepas saya telah dilanda sakit tekak. Mula-mula rasa macam
nak demam pastu dah baik. Lepas tu batuk pulak sampai sekarang. Nak
tidur susah sebab sentiasa rasa nak batuk. Tapi tak insaf-insaf jugak
masih nak minum air sejuk. Ada cuba minum air madu hasil petua
dari Doktor Athirah. Semoga Allah sembuhkan cepat-cepat. Baru
teringat nikmat sihat masa sakit ni.

2) 3 minggu lepas ada daurah kat Masjid Tariq bin Ziyad Frankurt.
Peserta dalam 50 orang. Alhamdulillah orang-orang masjid tu sangat
baik dan alu-alukan. Masa solat jumaat dia buat pengumuman pastu
lepas solat maghrib suruh saya buat ucapan kat depan. Dah la cakap
gagap, tapi nak buat cemana buat-buat konfiden jela kan. Rindu rasa
berada dalam kalangan orang-orang yang bertemu dengan
kita kerana Allah.

Maqan

Kat pintu depan masjid

Dekat dengan Frankfurt Main Station

3) Hujung minggu 2 minggu lepas ada barbecue dekat sini. Yang lawaknya,
yang anjurkan tu main-main je buat event dekat Facebook, tiba-tiba
betul jadi pulak. Dah la anjurkan guna profile orang lain. Memang
konfiden. Alhamdulillah dengan pertolongan Auntie Liza sekeluarga,
rasanya ni adalah Barbecue paling tersusun dan lengkap yang pernah
saya sertai. Buat dekat belakang hostel je, tempat biasa. Kalau berminat
boleh la tengok video dalam post yang lepas. Cakap pasal ni baru
teringat saya belum bayar duit untuk Barbecue ni. Hui. Makan free.

Daging satay untuk dicucuk

Ayam untuk peram

Resipi kuah kacang rasanya.
Tak pun resipi bahan-bahan nak peram.

Lelidi

Mencucuk

Kat belakang kampus

Cik Liya Raihany bermain bola

4) Keluarga Zul dah balik minggu lepas. Lepas 2 tahun setengah kat
German ni, Zul balik jugak dengan Master. Alhamdulillah. Jadi kami
ada buat sebuah jamuan ringkas untuk Zul, Kak Neni, Biha, dan Bela.
Esok tu diorang balik. Masa baru sampai Rüsselsheim dulu kembar adik
dan kakak Biha Bela ni kecik lagi, cakap pun belum lancar. Sekarang ni
dah besar. Harap nanti boleh jumpa lagi diorang kat Malaysia.

Adik dan kakak masa dapat hadiah jam tangan

Dengan adik

Berat hati dan perut untuk balik

5) 23 April yang akan datang akan ada Palestin Roadshow dekat
Hannover. InsyaAllah saya akan pergi sehari awal sebab AJK yang
terlibat berkumpul sehari awal. Ustaz Hasanudin tak dapat datang
dan akan diganti oleh Dr. Fauziah. Tour ni dibuat di seluruh
Eropah bermula di Rusia dan berakhir di Poland.

Poster

6) 29 April pulak ada daurah Eropah, juga di masjid Tariq bin
Ziyad Frankfurt. Saya dah hubungi brother Fathi yang jaga
pengurusan masjid. InsyaAllah takde masalah dan cuma akan
teruskan dengan bagi proposal dan tetapkan tarikh untuk jumpa
macam Daurah Tarqiyah Mac lepas. Tahukah anda, Malaysia terkenal
di kalangan orang-orang islam di dunia sebab pengurusan jemaah haji
yang terurus di Mekah? Kalau jumpa Muslim mana-mana pun kat
sini kebanyakannya mesti puji bab ni.

7) 4 hari lagi Athirah akan datang sini untuk 2 minggu iaitu semasa
cuti Easter. 15 hari tolak 5 hari program, tinggal 10 hari untuk kami
luang masa sama-sama. Seperti yang dibincangkan, kami akan cuba
belajar masak beberapa resipi sama-sama. Kalau 10 hari boleh la
cuba 10 resipi. Boleh la saya jadi gemuk dalam 10 kg ke. 4 hari
cepatlah berlalu ya.

:)

8) Esok ada praktical Schweisstechnik. Subjek ni cuma tentang patri
ataupun dalam English soldering sahaja. Mula-mula bayang macam
sikit, tapi tengok balik rupanya tentang patri ni pun dah boleh jadi
1 subjek. Teringat masa kerja kat kilang dulu, sehari kerja patri je.
Dah la suka hati je buat kerja. Rupanya banyak benda patut kena
tahu dulu sebelum buat. Lawak betul.

Terjumpa Jedi Star Wars kat kedai kelmarin

Monday, April 4, 2011

Random

(Barbecue : 3 April 2011)

video

Monday, March 28, 2011

Battery

While most of people being 12 volts batteries,
I think I'm just a 1.5 volts battery..

Sunday, March 20, 2011

Diari Minggu Ini

1) Pada sabtu lepas, saya dan rakan-rakan di Rüsselsheim sama-sama ke
Frankfurt Airport untuk menghantar rakan kami iaitu Muizz. Muizz
datang ke Rüsselsheim pada hari sabtu dan bermalam di sini sebelum
flight keesokan harinya. Turut datang ke Airport ialah Siraj Munir
dari Weingarten.

2) Dari Airport, kami ke Konstablerwache untuk makan. Kami juga singgah
sebentar di Rossmann kerana Hilmi dan Azizi nak beli goggle untuk
di bawa ke swimming pool. Alang-alang menyeluk pekasam, saya
juga telah mengambil kesempatan untuk bergaya dengan
goggle tersebut.

Mr Goggle

3) Saya telah potong rambut pada minggu lepas. Oleh kerana telah
kehilangan rambut, maka kepala terasa sejuk bila ditiup angin. Sekarang
dah masuk musim bunga. Tapi suhu masih belum banyak berubah. Cuma
siang akan jadi panas jika ada sinaran matahari. Kalau mendung, cuaca
masih terasa seperti musim sejuk.

4) Semalam Azri singgah ke bilik untuk potong rambut. Kali ni saya
tak potong rambut jadi pendek, tapi cuma nipiskan menggunakan
layering scissor, bertepatan mengikut kehendak pelanggan. Azizi dan
Hafiz juga akan menyusul untuk potong rambut dalam minggu ini.

5) Rupanya mama selalu jugak baca blog mad ni ya. Kalau mad tau,
selalu la mad update blog ni.

Monday, March 14, 2011

Seminggu

Tak terasa seminggu berada di UK. Kalau di bilik punya la ternganga nak
tunggu habis seminggu kalau masa cuti.

1) Saya keluar dari bilik pada 1 Mac pada jam 7 pagi. Tak tidur malam
sebelum tu sebab takut terlepas bas. Kalau terlepas habis la seminggu
punya plan. Barang untuk seminggu muat dalam sebuah beg sekolah. Saya
memang suka bawa sikit barang kalau travel, sebab saya agak cuai dan tak
pandai jaga barang. Takut barang hilang. Tambahan lagi mudah
bila gerak sana sini.

2) Untuk barang-barang berbentuk cecair, saya letak dalam beg plastik
lutsinar yang dibeli dari Information Counter. Semasa konfiden cari tempat
duduk untuk tunggu flight Ryanair yang lagi 2 jam, tiba-tiba ada suara
berkumandang dalam Airport.

"Attention to Mr. Ariffin, please come to Information desk"
dalam bahasa German.

Mula-mula buat tak tahu je. Tapi bila diulang lagi sekali, saya cepat-cepat
pergi ke Information Counter tadi semula.

"Have U forgotten something?"
kata makcik tersebut sambil goyang-goyang passport saya.

"Yes I did. I think my passport.."
Sambil tebalkan muka dan mengambil passport tersebut. Rasa macam
cikgu BM pegang buku latihan sebab tak siap kerja rumah pulak.

3) Lepas masuk ke pintu perlepasan, saya pun cari kerusi dan tunggu
dengan konfiden. Lepas setengah jam, orang pun mula beratur untuk
masuk. Tiba-tiba saya ternampak tulisan dekat pintu tu.

-Budapest-

Saya pun jerit di dalam hati kuat-kuat.
"aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!".

Maka dengan muka yang tebal lagi saya terus lari ke pintu perlepasan
yang sebenar iaitu ke London dan beratur di situ. Alhamdulillah
diorang belum masuk lagi.

4) Saya sampai di London Stansted Airport sekitar jam 1 tengahari.
Terus saya tukar duit dari Euro ke Pound di situ untuk guna duit nak
naik bas ke London. Lebih kurang lepas 2 jam, saya sampai di Liverpool
Street dan dari situ saya ambil train ke stesen berdekatan dengan
rumah tempat Kak Jah tinggal iaitu Elm Park. Rasa tak percaya bila dah
sampai rumah Kak Jah dengan selamat. Alhamdulillah Allah mudahkan.
Tapi berpuluh orang jugak la yang kena tanya dengan saya dekat
London tu sebelum sampai. Siap saya kena tanya balik pun ada.

Stesen Victoria, London

Di Victoria Street

5) Sebenarnya saya agak lemah dalam koordinasi, ingat jalan, tempat,
dan geografi. Silap naik bas, sesat dalam shopping complex, ataupun silap
jalan adalah benda biasa. Jalan kat Sungai Petani pun boleh sesat. Apatah lagi KL.
Kelemahan ni membuatkan rasa berserah saya kepada Allah lebih tinggi
dan agak tenang bila tersilap. Tapi saya suka jalan-jalan secara rawak
dan melangkah ikut kaki. Paling best sekali naik bas/kereta/train
sambil tengok luar.

6) Uncle tu kerja sebagai Chef di sebuah hotel dan Auntie tu kerja
dengan sebuah Agensi Penerbangan, ikut cerita Kak Jah. Diorang
ada 4 orang anak dan dah tinggal kat UK selama 12 tahun. Diorang
memang sangat baik dan peramah. Anak bongsu diorang, Mohd Shafi,
yang bermur 2 tahun juga cepat baik dengan saya walaupun
kadang-kadang garang.

Shafi

Nama Kak Jah dalam game Let's Dance Wii.
Di rumah tu Kak Jah dipanggil Kak Ti.

Rumah Shafi

Shafi

Halaman belakang rumah

Kak Jah, Shafi, dan Mad

7) Lepas 3 hari, saya bertolak ke tempat Athirah iaitu di Leeds.
Jarak di antara London dan Leeds adalah 4 jam setengah dengan bas.
Saya ada tukar duit dari Euro ke Pound di Stesen Victoria dan lepas
tengok-tengok kadar harga di kedai-kedai lain, memang ternyata tukar
duit di Airport mahal. Jadi janganlah tukar duit di Airport ya. Sekali lagi
saya dengan konfiden tunggu bas di tempat yang salah. Tinggal lagi
5 minit sebelum bas bertolak, saya rasa pelik kenapa bas masih belum
datang. Saya pun tanya abang kaunter berdekatan, dan terus lari ke
terminal sebenar tanpa perlu tebalkan muka sebab dah sedia tebal. Saya
adalah orang terakhir dan bas pun bergerak ke Leeds.

8) Di stesen Leeds, Athirah dah sedia menunggu. Lepas 2 bulan berjauhan,
kami bertemu lagi. Di Leeds, kami sempat jalan-jalan sekitar universiti
tempat Athirah belajar iaitu University of Leeds dan kawasan
sekitar Leeds. Memang cantik betul bangunan dan kawasan sekitar
unversiti tu. UK pun memang cantik. Saya sempat solat Jumaat di Leeds
dan jumpa beberapa orang Melayu. Disebabkan kasut saya rosak,
saya dan Athirah ada juga cari kasut baru untuk saya.

Di papan tanda University of Leeds

9) Pada jam 8 pagi 7 Mac, saya bertolak dari Leeds ke Stesen Victoria
semula dengan menaiki bas. Dari situ saya ambil bas ke Stansted Airport
dan berlepas pulang ke Frankfurt pada jam 7.15 malam dan sampai di
bilik pada jam 1.30 pagi 8 mac. Alhamdulillah dalam perjalanan pulang
muka saya tidak tebal lagi.

Iklan AirAsia di London Stansted Airport

Saya selalu sangka bahawa rakan-rakan yang belajar di UK beruntung
sebab belajar dan hidup guna bahasa inggeris. Tapi lepas sampai di
UK, baru saya sedar bahawa bahasa inggeris pun tak la mudah
macam yang disangka. Tambahan bila ada slang UK. Rupanya saya
lagi gagap cakap dalam bahasa inggeris daripada bahasa jerman.

Sunday, March 13, 2011

Kisah kasut

Sejak kecik, dah berapa pasang kasut yang telah anda pakai? Lepas imbas
kenangan dalam 15 minit masa tunggu nasik masak, saya rasa ada pakai
dalam 8 pasang kasut kot. Ni semuanya yang beli sendiri, yang masa
kecik-kecik yang mama baba belikan tak dikira ya.

1) Kasut paling bersejarah dalam hidup saya adalah kasut skate
DCshoecousa warna hitam. Pertama kali beli kasut guna duit sendiri
masa tingkatan 3. Rasa sangat matang masa beli tu. Sebab macam dah
berdikari dalam aspek kasut. Harga kasut ni cuma RM 70, tapi masa
tu memang rasa mahal sangat dah sebab tak pernah beli kasut sendiri.
Tambahan cuma guna duit raya je. Terpengaruh beli kasut skate
sebab masa tu baru mula skateboarding. Lebih kurang macam gambar
bawah ni kasutnya.


2) Kasut pertama tadi tahan lama jugak, sampai lepas SPM. Lepas tu
beli kasut skate Vans warna kelabu. Harga pun lebih kurang macam
kasut DC tadi (biasa la barang-barang seludup kan, harga memang macam
ni je. Huhu). Harga kasut skate sebenar rasanya sekitar RM 300 - RM 500.
Kasut ni pun tahan lama, dalam 2 tahun. Lebih kurang macam ni kasutnya.


3) Kasut ketiga ni mahal jugak sebab beli dekat German, nama dia Nike
Air Jordan Alpha 1. Fuh nama panjang banget ya. Warna putih dan biru.
Harganya tak silap 40 Euro, ada diskaun masa tu. Ni la kali pertama
merasa kasut yang bukan kasut skate. Mula-mula rasa kekok juga.
Lama-lama ibarat isi dan kuku pula. Kasut ni leceh sikit nak pakai sebab
high-cut, asyik-asyik kena ikat semula tali dia lepas bukak. Gambar
dia lebih kurang macam ni.


4) Oleh kerana kasut Nike tersebut asyik kena ikat tali lama-lama bila
nak pakai, maka saya pun beli kasut yang tiada jenama dari New Yorker.
Sangat mudah dan selesa. Tiada tali. Cuma masukkan kaki dan jalan.
Harganya 10 Euro dan berwarna hijau. Bentuk ala-ala kasut kilang.
Saya tak dapat gambar kasut ni. Tapi bentuknya sama macam kasut
Puma di bawah, cuma tiada getah hitam di bahagian depan.


5) Tak tau cemana, tanpa ada keperluan, saya beli sepasang kasut
Converse semasa balik ke Malaysia pada tahun 2009. Mungkin hanya
disebabkan sekadar teringin. Tak baik ni sila jangan contohi pembaziran
ini. Sekali lagi saya beli kasut high-cut walaupun sebelum tu dah tau susah
nak ikat tali kasut sampai atas. Nama kasut ini ialah Converse
All Star Chucks Hi Leather. Harganya kat Malaysia RM 189 dan
berwarna hitam. Gambarnya macam di bawah. Kasut ini dah dijual
dan selamat di kaki saudara Azri Hamidon.


6) Lepas tu saya beli sepasang kasut yang bernama Adidas
Superstar (la sangat) semasa melawat Nazmi di Hamburg. Harganya
35 Euro dan berwarna hitam dan hijau. Rasanya ni adalah kasut paling
best pernah saya pakai dalam hidup lepas kasut kulit yang Baba bagi
masa kat MRSM. Tapi kasut ni tertinggal di rumah lama yang terletak
di Kedah tahun lepas. Bentuknya lebih kurang macam ni.


7) Oleh kerana kasut tadi tertinggal di rumah Kedah, dan saya dah
berada di KL dan dah nak balik ke German, maka terpaksalah saya beli
kasut baru. Ditemani adik saya Mutmaein, saya telah beli kasut yang
bernama Edwin di Times Square. Harganya RM 60 dan berwarna
coklat. Rasanya ni pun barang seludup sebab kasut Edwin yang sebenar
berharga RM 200 ke atas. Tiada gambar untuk kasut ini kerana tak
dapat dijumpai di Google (nampak sangat tiruan).

8) Selepas beberapa bulan memakai kasut Edwin tadi, bahagian tumit
saya sudah mula melecet kerana kain di bahagian tersebut sudah
tertanggal dan ada bahagian keras yang terkeluar. Pengajaran di sini,
tak rugi beli kasut yang mahal sikit tapi berkualiti dan tahan lama malah
menjaga kaki anda. Jadi saya pun beli sepasang kasut skate yang
bernama Airwalk Global di Leeds ditemani Athirah. Kasut ni berharga
25 Pound selepas diskaun dan berwarna hitam.


Lepas senaraikan semula kasut-kasut ni, rasa macam banyak pula
membazir untuk kasut. InsyaAllah lepas ni cuba tak beli kasut dah kalau
tak perlu. Terima kasih dekat mama dengan baba yang belikan kasut
dekat Mad masa kecik-kecik dulu.

Monday, February 28, 2011

Diari Minggu Ini

1) Esok pagi saya akan pergi ke UK selama seminggu. 3 hari di London dan 4
hari di Leeds. Saya pergi ke London untuk menemui kakak saya yang ke-4
iaitu Kak Jah, yang bekerja untuk sepasang suami isteri di sana. Tak silap
dia menjadi pengasuh kepada anak-anak pasangan tersebut untuk sekitar
6 bulan dan akan balik ke Malaysia pada Mei ini. Terima kasih juga kepada
pasangan tersebut yang sudi mengajak saya tinggal di rumah mereka.
InsyaAllah lepas balik minggu depan saya akan cerita serba sedikit
mengenai pengalaman di sana. Leeds pula tempat belajar isteri saya,
Athirah. Lebih tepat, University of Leeds. Rasa risau pulak dah lama
tak berjalan jauh. Sebenarnya sejak 3 tahun lebih di German, ni adalah
kali pertama saya naik kapal terbang. Sebelum ni untuk ke negara-negara
jiran, saya cuma naik kereta, keretapi, ataupun bas.

2) Tinggal 2 minggu sebelum semester baru bermula. Semester lepas
saya cuma berjaya habiskan 6 subjek, yang bermaksud semester ini
saya mesti ambil lebih subjek. Lepas bincang-bincang dengan kawan dan
fikir-fikir, mungkin saya akan ambil 12 subjek untuk semester yang
akan datang. Jadi nampaknya kena rajin daripada awal semester la ni.
Wah! Boleh boleh.

3) Kelahiran kita ke dunia ni disertai dengan tanggungjawab dan amanah.
Alangkah seronoknya kalau kita semua dah dijamin syurga kan? Saya
sebagai manusia normal memang rasa berat bila fikir tentang tanggungjawab
dan akan seronok semula bila lupa tentang tanggungjawab. Yelah, kita
bukannya hidup seorang diri, ada berjuta-juta orang di sekeliling kita
yang mungkin akan salahkan kita di akhirat nanti kalau kita tak kongsi
dengan mereka benda berharga yang kita ada : islam. Kita semua nak
syurga, jadi mesti ada usaha ke arah tu. Kita cuma ada 2 pilihan, kalau
tak masuk syurga, nerakalah tempat kita. Kalau tak mahu ke neraka,
mesti berusaha untuk dapatkan syurga.

4) Hari ni bertarikh 28 Februari. Iaitu fasa musim sejuk ke musim bunga.
Maka suhu semakin bertambah. Hari ni julat suhu adalah 1 - 7 darjah selsius.
Masa winter saya rindu musim panas, masa musim panas saya rindu musim
sejuk. Memang dari dulu sampai sekarang tak reti-reti nak bersyukur
dengan apa yang ada.

5) Malam ni dah mula kena daftar untuk subjek dan praktikal untuk
semester depan. Dah boleh mula siap-siap barang nak pergi esok dah kot.

Cara nak pi tempat Kak Jah esok

Related Posts with Thumbnails